PENINGKATAN KUALITAS PRODUKSI USAHA WEDANG UWUH UNTUK MENINGKATKAN EKONOMI MASYARAKAT DUSUN KERTEN IMOGIRI BANTUL

Sri Suryaningsum(1*), Anies Siti Hartati(2)

(1) Universitas Pembangunan Nasional "Veteran" Yogyakarta
(2) Universitas Pembangunan Nasional "Veteran" Yogyakarta
(*) Corresponding Author

Abstract

The business of wedang uwuh can help the people's economy in Dusun Kerten, Imogiri. To support the improvement of its economy, there must be improvement of production and marketing quality in wedang uwuh. This research is done by using the method of observation and interview to the source. The result of this research is the improvement of production quality by choosing quality raw materials, drying process, making expiration date and making wedang uwuh in the form of brew. In terms of marketing enhancement, it is done by making regular scientific publications about wedang uwuh development and improving regular sachets packaging to more attractive packaging.

Keywords

Wedang Uwuh; Improvement of Community Economy; Coaching; Mentoring

Full Text:

PDF

References

Astuti, Imas Nur. 2017. Komposisi dan Sejarah Wedang Uwuh. http://imasnurastuti27.blogspot.com/2017/04/wedang-uwuh-warisan-kuliner-sang-raja.html. Diakses pada 20 Juni 2018, pukul 09:00 wib.

Chamidah, Nur. Magdalena M, Maria. Gagah, Edward. (2016). Factors- Factors Affecting the Perdormance of Employees Kodim 0714 Salatiga. Journal Of Management, Volume 2 No.2 Maret 2016

Emma, Septian. Jatmika, Dwi. Kintoko. Isni, Khoiriyah. 2017. Inovasi Wedang Uwuh Yang Memiliki Khasiat Untuk Penderita Hipertensi Dan Diabetes Melitus. Jurnal riset daerah. Universitas Ahmad Dahlan. Yogyakarta

Hartati, Anies S. Wedang Uwuh, Warisan Budaya Takbenda Sebagai Alternativ Oleh-Oleh Khas Yogyakarta. Artikel Publikasi. http://www.lintasmedika.com/2018/06/wedang-uwuh-warisan-tak-benda-sebagai-alternativ-oleh-oleh-khas-yogyakarta/. Diakses pada 21 Juni 2018.

Prasetyo, Heru Budi. 2008. Sejarah Wedang Uwuh. https://heruprass.wordpress.com/2008/07/25/wedang-uwuh-berkhasiat-asal-imogiri/. Diakses pada 20 Juni 2018.

Putra, Andi Surya. Pratiwi, Nofi Diadara. Perdana, Zanuar Gusta. 2014. Inovasi Pengolahan Hasil Tanaman Bawah Tegakan Dengan Tanaman Hutan Beserta Limbahnya Menjadi Permen Uwuh. Karya Ilmiah. Kwarda Daerah Istimewa Yogyakarta. Yogyakarta

Suryaningsum, Sri. Effendy, Moch Irhas. Gusaptono, Raden Hendry. (2017). Revitalisasi Koperasi Simpan Pinjam Rukun Makmur di Kulon Progo. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pemerintah Privinsi DIY Vol. 9 No. 1

Suryaningsum, Sri. Effendy, Moch Irhas. Gusaptono, Raden Hendry. Sultan. 2014a. Penguatan Ekonomi Kebudayaan DIY Berbasis Anggaran Keuangan Danais. Prosiding Semnas FE UPNVY.

Suryaningsum, Sri. Jamu Enak Khas Yogyakarta. Artikel Publikasi. http://www.lintasmedika.com/2018/06/wedang-uwuh-jamu-enak-khas-yogyakarta/. Diakses pada 21 Juni 2018.

Article Metrics

Abstract view(s): 788 time(s)
PDF: 3154 time(s)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.