Optimasi Perbandingan Pelarut dan Lama Maserasi terhadap Kadar Total Antosianin Ekstrak Jantung Pisang (Musa acuminata x Musa balbisiana)

Yunita Widyastutik(1), Prisma Trida Hardani(2*), Dewi Perwito Sari(3)

(1) Universitas PGRI Adi Buana Surabaya
(2) Universitas PGRI Adi Buana Surabaya
(3) Universitas PGRI Adi Buana Surabaya
(*) Corresponding Author

Abstract

The inflorescence of the banana plant has not been widely used as a natural remedy. The inflorescence is known to contain anthocyanin compounds that have a variety of benefits. This study aimed to determine the anthocyanin content. This study used the ratio of materials: solvents of 1:5 and 1:9 as well as extraction time of 6 hours and 24 hours. Total anthocyanin levels were determined by the pH-differential method using pH 1.0 and pH 4.5 buffers. The best extraction conditions are determined by measuring the total anthocyanin levels. The data obtained were statistically analyzed by two-way variance analysis (Two Way ANOVA). The results showed that the ratio of the material to the solvent with the highest anthocyanin content was 1:9 with an extraction time of 6 hours. The extraction resulted in a yield of 2.64% and a total anthocyanin content of 0,119 g / 100 grams. This shows that the extraction duration affects the total level of anthocyanins and is statistically meaningful (p = 0.001<0.05).

Keywords

The inflorescence, Maceration Extraction, pH-Differential method, Total Anthocyanin Level

Full Text:

PDF

References

Alvionita, J., Darwis, D., & Efdi, M. (2016). Ekstraksi dan Identifikasi Senyawa Antosianin dari Jantung Pisang Raja (Musa X paradisica L.) Serta Uji Aktivitas Antioksidannya. Jurnal Riset Kimia, 9(2), 21–28.

Anggraeni, F. D., & Sudiyono. (2020). Stabilitas Kandungan Total Antosianin Fruit Leather Berbahan Dasar Pisang Raja Nangka dan Ubi Jalar Ungu dengan Metode Maserasi. Conference on Innovation and Application of Science and Technology (CIASTECH), 271–278.

Arifki, H. H., & Barliana, M. I. (2019). Karakteristik dan Manfaat Tumbuhan Pisang di Indonesia: Review Artikel. Farmaka, 16(3), 196–203.

Armanzah, R. S., & Hendrawati, T. Y. (2016). Pengaruh Waktu Maserasi Zat Antosianin Sebagai Pewarna Alami Dari Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatasl. Poir). Prosiding Universitas Muhammadiyah jakarta, TK-019, 1–10.

Avioleza, J. (2019). Pengaruh Konsentrasi Etanol Terhadap Kadar Total Antosianin pada Ekstrak Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L.) dengan Metode Spektrofotometri Uv-Visible [Skripsi]. Universitas Brawijaya.

Chairunnisa, S., Wartini, N. M., & Suhendra, L. (2019). Pengaruh Suhu dan Waktu Maserasi terhadap Karakteristik Ekstrak Daun Bidara (Ziziphus mauritiana L.) sebagai Sumber Saponin. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri, 7(4), 551–560.

Djaeni, M., Ariani, N., Hidayat, R., & Utari, F. D. (2017). Ekstraksi Antosianin dari Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) Berbantu Ultrasonik: Tinjauan Aktivitas Antioksidan. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 6(3), 148–151.

Ghozaly, M. R., & Utami, Y. N. (2017). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Jantung Pisang Kepok (Musa balbisiana BBB) dengan Metode DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil). Sainstech Farma, 10(2), 12–16.

Giusti, M. M., & Wrolstad, R. E. (2001). Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV‐Visible Spectroscopy. Current Protocols in Food Analytical Chemistry, 00(1).

Handayani, P. A., & Ramadani, N. S. (2018). Pemungutan Tanin Propagul Mangrove (Rhizopora mucronata) dengan Pelarut Etanol dan Aquades Sebagai Zat Warna Alami Menggunakan Metode Microwave Assisted Extraction. Jurnal Kompetensi Teknik, 10(2), 22–27.

Herfayati, P., Pandia, S., & Nasution, H. (2020). Karakteristik Antosianin dari Kulit Buah Nipah (Nypa frutican) sebagai Pewarna Alami dengan Metode Soxhletasi. Jurnal Teknik Kimia USU, 9(1), 26–33.

Kartika, A. E. (2017). Aktivitas Antioksidan Antosianin dari Ekstrak Etanol Kulit Jantung Pisang Ambon [Skripsi]. Universitas Hasanuddin.

Lao, F., & Giusti, M. M. (2016). Quantification of Purple Corn (Zea mays L.) Anthocyanins Using Spectrophotometric and HPLC Approaches: Method Comparison and Correlation. Food Analytical Methods, 9(5), 1367–1380.

Lestario, L. N. (2017). Antosianin: Sifat Kimia, Perannya dalam Kesehatan, dan Prospeknya sebagai Pewarna Makanan (1 ed.). UGM Press.

Lestario, L. N., Yoga, M. K. W. C., & Kristijanto, A. I. (2015). Stabilitas Antosianin Jantung Pisang Kepok (Musa Paradisiaca L) Terhadap Cahaya Sebagai Pewarna Agar-Agar. Jurnal Agritech, 34(04), 374–381.

Noviyanty, A., Salingkat, C. A., & Syamsiar, S. (2019). Pengaruh Rasio Pelarut Terhadap Ekstraksi dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Kovalen: Jurnal Riset Kimia, 5(3), 280–289.

Prasetya, I. W. G. A., Putra, G. P. G., & Wrasiati, L. P. (2020). Pengaruh Jenis Pelarut dan Waktu Maserasi terhadap Ekstrak Kulit Biji Kakao (Theobroma cacao L.) sebagai Sumber Antioksidan. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri, 8(1), 150–159.

Pratiwi, S. W., & Priyani, A. A. (2019). Pengaruh Pelarut dalam Berbagai pH pada Penentuan Kadar Total Antosianin dari Ubi Jalar Ungu dengan Metode pH Diferensial Spektrofotometri. EduChemia (Jurnal Kimia dan Pendidikan), 4(1), 89–96.

Priska, M., Peni, N., Carvallo, L., & Ngapa, Y. D. (2018). Review: Antosianin Dan Pemanfaatannya. Journal of Applied Chemistry, 6(2), 79–97.

Putri, N. K. M., & Gunawan, I. W. G. (2015). Aktivitas Antioksidan Antosianin dalam Ekstrak Etanol Kulit Buah Naga Super Merah (Hylocereus costaricensis) dan Analisis Kadar Totalnya. Jurnal Kimia, 9(2), 243–251.

Teresa, Y., Hidayati, N., & Nugrahani, R. A. (2016). Pengaruh Rasio Pelarut Kloroform pada Ekstraksi Trimiristin Biji Pala. Seminar Nasional Sains dan Teknologi, TK-002, 1–4.

Winata, E. W., & Yunianta. (2015). Ekstraksi Antosianin Buah Murbei (Morus alba L.) Metode Ultrasonic Bath (Kajian Waktu dan Rasio Bahan: Pelarut). Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(2), 773–783.

Yudharini, G. A. K. F., Suryawan W, A. A. P. A., & Wartini, N. M. (2016). Pengaruh Perbandingan Bahan dengan Pelarut dan Lama Ekstraksi Terhadap Rendemen dan Karakteristik Ekstrak Pewarna dari Buah Pandan (Pandanus tectorius). Rekayasa dan Manajemen Agroindustri, 4(3), 36–46.

Yulianti, D., Susilo, B., & Yulianingsih, R. (2014). Pengaruh Lama Ekstraksi dan Konsentrasi Pelarut Etanol terhadap Sifat Fisika-Kimia Ekstrak Daun Stevia (Stevia rebaudiana bertoni M.) dengan Metode Microwave Assisted Extraction (MAE). Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 2(1), 35–41.

Zahroh, F., & Agustini, R. (2021). Penentuan Kandungan Total Antosianin Yeast Beras Hitam (Oryza sativa L. Indica) menggunakan Metode pH Differensial. UNESA Journal of Chemistry, 10(2), 200–208.

Article Metrics

Abstract view(s): 569 time(s)
PDF: 3354 time(s)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.