Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Kombinasi Daun Kersen (Muntingia calabura L.) dan Daun Kelor (Moringa oleifera L) dengan Metode DPPH (2,2-Diphenyl-1-Picrylhydrayl)

Galih Samodra(1*), Nurul Fitri Alfathani(2), Peppy Octaviani(3)

(1) Universitas Harapan Bangsa
(2) Universitas Harapan Bangsa
(3) Universitas Harapan Bangsa
(*) Corresponding Author

Abstract

Kersen leaves and Moringa leaves are natural sources of antioxidants that can prevent oxidative damage to the body due to free radicals. The purpose of this study was to determine the antioxidant activity of a single form and a combination of cherry leaf extract and Moringa leaf in fighting free radicals. The antioxidant activity test in this study used the DPPH method (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil). The results showed that ethanol extracts of single forms of cherry leaves and Moringa leaves have very strong antioxidant activity with IC50 values of 8.04 ppm and strong 68.40 ppm. The combination with a ratio of 2:1 obtained the lowest IC50 value, which is 6.35 ppm. It can be concluded that the highest antioxidant activity is found in the combination of ethanol extract of cherry leaves and Moringa leaves in a ratio of 2:1, with IC50 smaller than the single form. 

Keywords

Antioxidant, DPPH, combination, kersen leaves, moringa leaves

Full Text:

PDF

References

Arum, Y., Suparto and Sudarmin, S., 2013. Isolasi dan Uji Daya Antimikroba Ekstrak Daun Kersen (Muntingia calabura). Jurnal MIPA Unnes, 35(2), pp.165-174.

Chairunnisa, S., Wartini, N. M. and Suhendra, L., 2019. Pengaruh Suhu Dan Waktu Maserasi terhadap Karakteristik Ekstrak Daun Bidara (Ziziphus mauritiana L.) sebagai Sumber Saponin. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 7(4), pp.551-560.

Damanis, F. V. M., Wewengkang, D. S. and Antasionasti, I., 2020. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Ascidian Herdmania momus dengan Metode DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil). Pharmacon, 9(3), pp.464-469.

Dewi, N. W. O. A. C., Puspawati, N. M., Swantara, I. M. D., Astiti, I. A. R. and Rita, W. S., 2014. Aktivitas Antioksidan Senyawa Flavonoid Ekstrak Etanol Biji Terong Belanda (Solanum betaceum, syn) dalam Menghambat Reaksi Peroksidasi Lemak Pada Plasma Darah Tikus Wistar. Cakra Kimia, 2(1), pp.7-16.

Hasrianti, Nururrahmah and Nurasia., 2016. Pemanfaatan Ekstrak Bawang Merah dan Asam Asetat Sebagai Pengawet Alami Bakso. Jurnal Dinamika, 7(1), pp.9–30.

Husni, P., Pratiwi, A. N. and Baitariza, A., 2019. Formulasi Krim Ekstrak Etanol Daun Kelor (Moringa oleifera Lamk). Jurnal Ilmiah Farmasi Farmasyifa, 2(2), pp.101–110.

Isrianto, P. L. & Tania, P. O. A., 2019. Antioxydant Activity in Combination Extract of Acorus calamus L. (Dlingu) And Allium sativum (GARLIC). International Journal of Applied Biology, 3(1), pp.1-7.

Rohman, A. & Riyanto, S., 2005. Daya Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Kemuning ( Murraya paniculata ( L ) Jack ) secara in vitro Antioxidant Potency of Ethanolic Extract of Kemuning. Majalah Farmasi Indonesia, 16(3), pp.136–140.

Kemenkes RI, 2017. Farmakope Herbal Indonesia (Edisi II). Jakarta : Kementrian Kesehatan RI.

Keswara, Y. D., Sunarti and Ekowati, D., 2015. Kapsul Kombinasi Ekstrak Daun Jati Belanda (Guazuma ulmifolia, L) dan Kelopak Rosella (Hibiscus sabdarifa, L) sebagai alternatif penurun trigliserida. Biomedika, 8(2), pp.19-24.

Khan, M.A., Ramadas, D., Mundasada, S. C., N, Santosh K., and D, Chikkanna., 2015. Antioxidant and Free Radical Scavenging Activities of Root Extracts of Muntingia Calabura. Scholars Journal of Applied Medical Sciences, 3(6), pp.2309–2312.

Nasir, M., Febrina, L. and Masruhim, M. A., 2016. Identifikasi Metabolit Sekunder dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Patah Tulang (Euphorbia tirucalli). Prosiding Seminar Nasional Kefarmasian Ke-4, pp.222–226.

Prasetyo, E., Kharomah, N. Z. W. and Rahayu, T. P., 2021. Uji Aktivitas Antioksidan Menggunakan Metode DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) terhadap Ekstrak Etanol Kulit Buah Durian (Durio zibethinnus L.) dari Desa Alasmalang Kabupaten Banyumas. Jurnal Pharmascience, 8(1), pp.75–82.

Purwanto, D., Bahri, S. and Ridhay, A., 2017. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Buah Purnasjiwa (Kopsia arborea Blum). Kovalen, 3(1), pp.24–32.

Purwati, S., Lumora, S. V. T. and Samsurianto., 2017. Skrining Fitokimia Daun Saliara (Lantana camara L) sebagai Pestisida Nabati Penekan Hama dan Insidensi Penyakit Pada Tanaman Holtikultura di Kalimantan Timur. Prosiding Seminar Nasional Kimia 2017, pp.153–158.

Puspitasari, E. & Ningsih, I. Y., 2016. Kapasitas Antioksidan Ekstrak Buah Salak (Salacca zalacca (Gaertn.) Voss) Varian Gula Pasir Menggunakan Metode Penangkapan Radikal DPPH. Pharmacy, 13(01), pp.116–126.

Riskianto, Kamal, S. E. and Aris, M., 2021. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol 70% Daun Kelor (Moringa oleifera Lam.) terhadap DPPH. Jurnal Pro-Life, 8(2), pp.168–177.

Rosaini, H., Makmur, I., Putri, R. D. and Sidoretno, W. M., 2019. Formulasi, pengujian Aktivitas Antioksidan dan Antibakteri Sediaan Masker Gel Peel Off Ekstrak Etanol Herba Seledri (Apium graveolens L .). Jurnal Farmasi Higea, 11(2), pp.133–144.

Sami, F. J., Nur, S., Ramli, N. and Sutrisno, B., 2017. Uji Aktivitas Antioksidan Daun Kersen (Muntingia calabura L.) dengan Metode DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) dan FRAP (ferric reducing antioxidan power). Jurnal Ilmiah As-Syifaa, 9(2), pp.106–111.

Sannigrahi, S., Mazuder, U. K., Pal, D. K., Parida, S. and Jain, S., 2010. Antioxidant Potential of Crude Extract and Different Fractions of Enhydra fluctuans Lour. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 9(1), pp.75–82.

Sayuti, K. & Yenrina, R., 2015. Antioksidan Alami dan Sintetik. Padang: Andalas University Press.

Septiawan, A. N., Emelda, E. and Husein, S., 2020. Aktivitas Antioksidan Kombinasi Ekstrak Etanol Lidah Buaya (Aloe vera L.) dan Ganggang Hijau (Ulva lactuca L.). INPHARNMED Journal (Indonesian Pharmacy and Natural Medicine Journal), 4(1), pp.11–24.

Tutik, Dwipayana, I. N. A., and Elsyana, V., 2018. Identifikasi dan Perbandingan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Kelor pada Variasi Pelarut dengan Metode DPPH. Jurnal Farmasi Malahayati, 1(2), pp.80–87.

Vonna, A., Desiyana, L. S., Hafsyari, R., and Illian, D. N., 2021. Analisis Fitokimia Dan Karakterisasi dari Ekstrak Etanol Daun Kersen (Muntingia calabura L.). Bioleuser, 5(1), pp.8–12.

Wimpy, & Harningsih, T., 2017. Uji Aktivitas Antioksidan Kombinasi Ekstrak Sarangsemut (Myrmecodia pendans) dan Ekstrak Keladi Tikus (Typhonium flagelliforme Lodd.) dengan (1,1-dipheyl-2-picrilhidrazil) Metode DPPH. Jurnal Kesehatan Kusuma Husada, 8(1), pp.35–41.

Article Metrics

Abstract view(s): 705 time(s)
PDF: 801 time(s)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.