TEST OF ACTIVITY OF CATALASE ENZYME IN RHIZOSPHERIC SOIL BACTERIA

Berliana Putri Susanti(1*), Apreza Eka Yuliani(2), Ahmad Fauzan Hidayatullah(3), Sutrisno -0 Sutrisno(4)

(1) UIN Walisongo Semarang
(2) UIN Walisongo
(3) UIN Walisongo
(4) UIN Walisongo
(*) Corresponding Author

Abstract

This research was conducted at the Microbiology Laboratory of UIN Walisongo Semarang to identify and analyze the catalase enzyme in rhizosphere bacteria around the Laboratory of Campus 2 of UIN Walisongo Semarang. This research was carried out in several stages, namely isolation of rhizosphere bacteria, characterization of rhizosphere bacteria, gram staining of rhizosphere bacteria, and catalase test of rhizosphere bacteria. The data analysis technique used is the descriptive data analysis technique. The results showed that 9 isolates of rhizosphere bacteria produced catalase enzyme in the presence of gas bubbles when reacted with H2O2.

Keywords

Catalase enzymes, Rhizosphere bacteria, Laboratory of Campus 2 of UIN Walisongo Semarang

References

Alam, M.S, Sarjono P.R, Aminin, A.L.N. 2013. Isolasi Bakteri Selulolitik Termofilik Kompos Pertanian Desa Bayat, Klaten, Jawa Tengah. Chem Info. Vol 1(1): 190- 195.

Agustine, L., Yenni, O., & Jumiyati. (2018). Identifikasi Total Bakteri Asam Laktat (BAL) Pada Yogurt dengan Variasi Sukrosa dan Susu Skim. Jurnal Dunia Gizi, Vol 1(2): 79-83.

Nurhidayati, S., Faturrahman, & Mursal, G. (2015). Deteksi Bakteri Patogen yang Berasosiasi dengan Kappaphycus alvarezii (Doty) Bergejala Penyakit Ice-Ice. Jurnal Sains Teknologi & Lingkungan, Vol 1(2): 24-30.

Rahmatullah, W., Erliana, N., & Ana, D. L. S. (2021). Identifikasi Bakteri Udara Menggunakan Teknik Pewarnaan Gram. Jurnal Ilmu Kesehatan Bhakti Setya Medika, Vol 6(2): 83-91.

Rivas, G. A., Liliana, S., & Lucrecia, D. (2022). Microbial diversity of the soil, rhizosphere and wine from an emerging wine-producing region of Argentina . LWT - Food Science and Technology , Vol 153: 1-9.

Satwika, T. D., Dwiana, M. Y., dan Arif, R. H. (2021). Karakteristik dan Potensi Enzimatis Bakteri Asal Tanah Sampah Dapur dan Kotoran Ternak sebagai Kandidat Agen Biodegradasi Sampah Organik. Al-Hayat: Journal of Biology and Applied Biology, Vol 4(1): 11-18.

Sabdaningsih, A., Anto, B., & Endang, K. (2013). Isolasi dan Karakterisasi Morfologi Koloni Bakteri Asosiasi Alga Merah (Rhodophyta) dari Perairan Kutuh Bali. Jurnal Biologi, Vol 2(2): 11-17.

Sari, N. I. (2014). Isolasi dan Karakterisasi Bakteri Tanah di Kecamatan Pattallassang Kabupaten Gowa. Skripsi. Jurusan Biologi. Fakultas Sains dan Teknologi. UIN Alauddin Makassar.

Pulungan, A. S., dan Diana, E. T. (2018). Isolasi dan Karakterisasi Bakteri Endofit Penghasil Enzim Katalase Dari Daun Buasbuas (Premna pubescens Blume). Jurnal Biologi Lingkungan, Industri, Kesehatan, Vol 5(1): 72-80.

Suhartanti, M., Purbowatiningrum, R. S., dan Agustina, L. N. A. (2010). Studi filogeni dan uji potensi enzim ekstraseluler (amilase, β-galaktosidase, protease, katalase) Isolat Alicyclobacillus sp. Gedong Songo. Jurnal Kimia Sains dan Aplikasi, Vol 13(3): 80-87.

Sumanti, T. (2014). Isolasi dan Identifikasi Morfologi Koloni Mikroba Pada Hasil Olahan Susu Kerbau Berupa Penjem Pada Berbagai Konsentrasi Gula dan Pengajarannya di SMA Negeri 4 Lembang . Skripsi. Prodi Pendidikan Biologi. FITK. Universitas Muhammadiyah Palembang.

Ulum, B. (2018). Isolasi dan Karakterisasi Bakteri Asam Laktat Dari Buah

Article Metrics

Abstract view(s): 72 time(s)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.