Kandungan NPK dan Uji Sensoris pada Pupuk Organik Cair Kombinasi Azolla microphylla Dengan Daun Kersen dan Ampas Teh
Aminah Asngad(1), Lina Agustina(2*), Doni Lucki Irawan(3), Zahra Konitah(4)(1) Pendidikan Biologi FKIP UMS
(2) Pendidikan Biologi FKIP UMS
(3) Pendidikan Biologi FKIP UMS
(4) Pendidikan Biologi FKIP UMS
(*) Corresponding Author
Abstract
Azolla mycrophylla, Cherry leaves and tea waste are organic materials that have potential as liquid organic fertilizers because they are able to bind nitrogen from the air and contain high potassium. In the manufacture of organic fertilizers, bioactivators such as bamboo shoots are needed to accelerate the fermentation process. The purpose of this study was to determine the content of N, P, K elements and sensory tests on liquid organic fertilizer (POC) combining Azolla mycrophylla with cherry leaves (Muntingia calabura L.) and tea waste. The research method was an experimental method with 2 treatments, namely A1 (a combination of Azolla mycrophylla and Kersen leaves) and A2 (Azolla mycrophylla and tea waste). The results showed that the highest nitrogen, phosphorus and potassium content was obtained in treatment A2, namely N (1.37%), P (0.14%) and K (0.35%) and sensory observations for both treatments met the SNI for organic fertilizer. liquid (2004) and Permentan (2011) with a brown color, pungent aroma like tape, and a pH ranging from 4-5. It can be concluded that there are differences in the NPK and sensory content of the fertilizers found in this liquid organic fertilizer.
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Agustina, Lily. 2012. Teknologi Hijau Dalam Pertanian Organik Menuju Pertanian Berlanjut. Malang: UB Press
Diarini, I Gusti Ayu Agung Sinta., dan Suryanto, I Wayan. (2019). Pendidikan Usaha Budi Daya Lele Dan Produk Pengolahannya. Ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia.
Febriani, D. A., Darmawati, A., & Fuskhah, E. (2021). Pengaruh Dosis Kompos Ampas Teh Dan Pupuk Kandang Ayam Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Mentimun (Cucumis sativus L.). Buana Sains, 21(1), 1-10.
Gunawan, RGB. (2016). Budi daya lele organik di lahan sempit. Jakarta selatan: PT. Agromedia Pustaka
Indriani, Yovita Hety, Prasetya, Dan Tim Penebar Swadaya Group. (2017). Cara Mudah Dan Cepat Buat Kompos. Jakarta : Penebar Swadaya Group.
Irawan, Rendi, dkk. (2020). Pemanfaatan Urine Domba dalam Pembuatan Pupuk Organik Cair dan Pestisida Nabati. Jurnal Pusat Inovasi Masyarat, 2 (edisi khusus), 101-105.
Manurung, F. S., Nurchayati, Y., & Setiari, N. (2020). Pengaruh Pupuk Daun Gandasil D terhadap Pertumbuhan, Kandungan Klorofil dan Karotenoid Tanaman Bayam Merah (Alternanthera amoena Voss.). Jurnal Biologi Tropika, 3(1), 24–32
Mustamu, Novilda Elizabeth. (2020). Sludge Biogas Sebagai Alternatif Pengganti Pupuk Kimia. Malang: Literasi Nusantara.
Nopriyanti, M., & Rianto, F. (2020). Kualitas Pupuk Organik Cair Plus Berbahan Dasar Putri Malu (Mimosa Pudica Linn.) Yang Difermentasi Dengan Menggunakan Beberapa Jenis Bioaktivator. Partner, 25(2), 1403-1414.
Nugroho, Panji. (2020). Panduan Membuat Pupuk Kompos Cair. Yogyakarta: Pustaka Baru Press. Hal: 77.
Rahmadanti, M. S., Pramana, A., Okalia, D., & Wahyudi, W. (2019). Uji Karakteristik Kompos (Ph, Tekstur, Bau) Pada Berbagai Kombinasi Tandan Kosong Kelapa Sawit (Tkks) Dan Kotoran Sapi Menggunakan Mikroorganisme Selulotik (Mos). Jurnal Ilmiah Teknosains, 5(2), 105-112.
Rinaldi, A., Ridwan, R., & Tang, M. (2021). Analisis Kandungan Pupuk Bokashi Dari Limbah Ampas Teh Dan Kotoran Sapi. Jurnal Saintis, 2(1), 5-13.
Suhairin, S., Muanah, M., & Dewi, E. S. (2020). Pengolahan Limbah Cair Tahu Menjadi Pupuk Organik Cair Di Lombok Tengah NTB. Selaparang Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 4(1), 374-377.
Suwahyono, Untung. (2017). Panduan Penggunaan Pupuk Organik. Jakarta: Penebar Swadaya
Tahir, Thamrin., dan Dinar, Muhammad. (2022). Ekonomi Pembangunan Teori Dan Aplikasi. Jakarta: Tahta Media Group.
Trisna, E. A., Sopandi, T., & Andriani, V. (2022). Aplikasi Kompos Daun Paitan (Tithonia Diversifolia) Terfermentasi Ragi Tape Sebagai Pupuk Cair Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Panen Bawang Dayak (Eleutherine Bulbosa). Stigma: Jurnal Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam UNIPA, 15(01), 15-27.
Utama, P., Firnia, D., & Natanael, G. (2015). Pertumbuhan Dan Serapan Nitrogen Azolla microphylla Akibat Pemberianfosfat Dan Ketinggian Air Yang Berbeda. Agrologia, 4(1), 41–52.
Winarno, Bambang. (2020). Pembuatan Makanan Dan Minuman Herbal Yang Menyehatkan. Yogyakarta: Deepublish Publisher. Hal: 7.
Article Metrics
Abstract view(s): 306 time(s)PDF (Bahasa Indonesia): 187 time(s)
Refbacks
- There are currently no refbacks.