PERMINTAAN GULA DI INDONESIA*

Catur Sugiyanto(1*)

(1) Fakultas Ekonomi Universitas Gadjah Mada Yogyakarta
(*) Corresponding Author

Abstract

This paper examines the Indonesian demand for sugar. The issue revive because of the high price of domestic sugar and the anomaly due to the domestic respon of the producer. Sugar is consumed directly by the household and indirectly through the processed food which use sugar as an ingredient. We use annual data from 1973 to 2002 and cross sectional data from SUSENAS 2003. The (short-run) estimate elasticity of demand for Sugar deacreasees and approaches to 0.46 while the long-run is small (0,02). Overall, the total demand for sugar increase due to the increasing number of population.

Keywords

sugar, direct and indirect demand, elasticity

Full Text:

PDF

References

Adnyana, dkk., 2001, Dinamika dan Antisi-pasi Pengembangan Komoditas Tanaman Pangan, Prosiding Perspektif Pembangunan Pertanian dan Kehuta-nan Tahun 2001, Jakarta: Departemen Pertanian.

Badan Pusat Statistik, beberapa tahun pener-bitan, Pengeluaran untuk Konsumsi Penduduk Indonesia, Jakarta: BPS.

Badan Pusat Statistik, beberapa tahun pener-bitan, Pengeluaran untuk Konsumsi Penduduk Indonesia per Propinsi, Jakarta: BPS.

Badan Pusat Statistik, beberapa tahun pener-bitan, Statistik Indonesia, Jakarta: BPS.

Badan Urusan Logistik, 2001, Laporan Ope-rasional Badan Urusan Logistik Tahun 2000, Jakarta: Bulog.

Husni Malian, Achmad. dkk, 2004, Revi-talisasi Sistem dan Usaha Agribisnis Gula, Bogor: Pusat Penelitian dan Pengembangan Sosial Ekonomi Pertanian.

Hutabarat, dkk, 2001, Restrukturisasi Industri Gula Nasional, Jakarta: Tim Pengembangan Industri Gula.

International Food Policy Research Institute, 1995, Population and Food in the Early Twenty-First Century: Meeting Future Food Demand of an Increasing Popula-tion, Washington D.C

Pakpahan, Agus, Rudi Wibowo dan Erwidodo, 2004, Isu Pengembangan Industri Gula Refinasi di Indonesia, Jurnal Agro Ekonomi, No. 2 Oktober.

Rachmat, M dan Erwidodo, 1993, Pendugaan Permintaan Pangan Utama di Indonesia: Penerapan Almost Ideal Demand System (AIDS) dengan Data Susenas 1990, Jurnal Agro Ekonomi, vol 12 no. 2. Jogjakarta.

Rachman P.S, Handewi dan Supriyati, 2004, Pola Konsumsi Rumahtangga di Pede-saan Jawa Tengah, Jawa Timur dan Sulawesi Selatan, Jurnal Agro Ekono-mi, No 2 Oktober, Jogjakarta.

Sawit, Husein, M, 1994, Analisis Permintaan Pangan: Bukti Empiris Teori Rumah Tangga Pertanian, Jurnal Agro Eko-nomi, Vol 13 No.2, Jogjakarta.

Sudaryanto, Tahlim, 1996, Konsumsi Kedele dalam Amang, Ekonomi Kedele di Indonesia, Bogor: IPB Press.

Suryana, Achmad,2003/2004, Kapita Selekta Evolusi Pemikiran Kebijakan Ketaha-nan Pangan, Jogjakarta: BPFE UGM.

Taruyu Vau, Pieter dkk, 2004, Ekonomi Gula 11 Negara Pemain Utama Dunia

(Kajian Komparasi dari Perspektif Indonesia), Jakarta: Sekretariat Dewan Ketahanan Pangan.

Article Metrics

Abstract view(s): 2186 time(s)
PDF: 1421 time(s)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.